Niemand mag buiten de boot vallen

Herindicatie van mensen in de AWBZ kan er toe leiden dat ze niet meer de begeleiding krijgen die zij altijd hebben gehad, omdat ze niet altijd de juiste antwoorden geven en ze hun leefomstandigheden veelal rooskleuriger inschatten.

En juist deze mensen moeten door de gemeentelijk overheid gevonden worden. Hoe vinden we ze? De thuiszorg, van onschatbare waarde en van groot maatschappelijk belang, kan een belangrijke rol spelen, omdat ze dicht op deze mensen zitten. Het moet mogelijk zijn om met thuis­zorgorganisaties afspraken te maken. Vastleggen in de aan-bestedings­regels is een mogelijkheid.

Het WMO loket
Participeren of meedoen is de kernboodschap van de WMO. Communicatie en een goed werkend WMO loket is van eminent belang om die informatie en hulp te krijgen die je in voor jou specifieke omstandigheden nodig hebt.

Zorgzaamheid
Om de solidariteit tussen de verschillende generaties te behouden en te bevorderen is het van belang dat de zorgzaamheid in de vorm van de mantelzorg in stand gehouden wordt. Men is nog wel bereid tot zorg, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Aan niet-familieleden geven mensen geen structurele, langdurige verzorging, wel veel incidentele, kortdurende zorg. De generatie van 20 tot 40 is pragmatisch, die maakt afspraken op basis van wederkerigheid. Ouderen zeggen vaak dat ze iets voor iemand moeten voelen, willen ze de helpende hand bieden.
Kinderen zijn nog steeds bereid voor hun ouders te zorgen. Zelfs over grote afstanden. Maar de mogelijkheden ontbreken vaak. De afstand wordt een steeds groter probleem. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau moeten hooguit 45.000 mensen én voor hun kinderen én voor hun ouders zorgen. Maar omdat steeds meer vrouwen hun kinder-wens uitstellen, worden meer ouders zorgvragers als de kinderen nog niet het huis uit zijn. De overheid moet niet alleen appelleren aan de zorgzaamheid van burgers,maar moet die ook faciliteren. Je kan vanuit zorgkruispunten (centra met huisarts, tandarts, fysiotherapeut) individuele zorg aan huis organiseren en vraag en aanbod op buurtniveau op elkaar afstemmen .Bij zo’n kruispunt kunnen mensen naar eigen behoefte en voorkeur intekenen (autorijden, boodschappen doen enzovoort). De overheid kan zulke zorgverleners honoreren, hetzij in geld, hetzij in aanspraken op zorg. Bij onze oosterburen bestaan coöperaties van ouderen. De vitale oudere van zestig helpt een oudere van zeventig die iets niet meer kan. Je kunt kiezen voor honorering in geld of in toekomstige zorguren. Niet gek, want veel mensen zeggen: ik ren me rot, maar wie zorgt er straks voor mij?

Beleid
Het beleid moet zich richten op fysiek en sociaal welbevinden van de mensen. Preventie is het middel dat er toe doet, want het stelt de zorgvraag aanzienlijk uit. Hiervoor moet de gemeente een belangrijke bijdrage leveren vanuit de WMO. Zekerheid van zorg, versterken van persoonlijke competenties, de PGB en ontwikkeling van sociale vaardigheden zijn kernbegrippen bij bevordering van de zelfredzaamheid.